Hoe kun je een depressie te lijf gaan?

Gepubliceerd op 27 januari 2023 om 13:06

Hoe kun je een depressie te lijf gaan? Hier volgen een aantal praktische alledaagse tips.

Ik geloof in de kracht van herhaling.

Het herhalen van kleine stapjes, bezigheden, die ervoor zorgen dat je na verloop van tijd weer licht aan het eind van de tunnel ziet;

  • Naar buiten gaan, wandelen, al begin je maar met 5 minuten per dag.
  • Het dagelijks luisteren naar een geleide meditatie, door de positieve rustgevende teksten komt er geleidelijk aan weer een stukje ontspanning in je lijf en in je hoofd.
  • Naar je favoriete muziek luisteren, ook al voel je er nu misschien niet bij wat je eerder voelde het heeft toch een positief effect op je, hoe klein ook.
  • Gezelschap zoeken van mensen die in je geloven en met aandacht naar je blijven luisteren, die van je houden.
  • Dingen doen die je vroeger leuk vond, ieder mens heeft favoriete bezigheden, ook al geeft het je niet het gevoel wat je er vroeger bij had probeer jezelf er toch toe te zetten het te doen, begin met even en probeer het in tijd uit te breiden.
  • Iets doen waarbij je niet erg hoeft na te denken maar wat wel ontspannend werkt voor je geest, bijvoorbeeld breien, een legpuzzel maken, een kruiswoordpuzzel maken, een spelletje spelen met iemand.
  • Schrijf aan het eind van de dag in een speciaal boekje 3 punten op die goed zijn gegaan die dag, als je dit ook elke avond doet, train je jezelf erin om je te richten op wat wél goed is gegaan.

 

En ook al is het spannend of zie je er tegenop, begin ergens mee en herhaal het de volgende dag weer, steeds iets erbij zodat je jezelf de kans geeft om weer positieve gevoelens te krijgen en positieve ervaringen op te doen.

En in het begin zijn het momentjes waarop je je wat beter voelt maar als je zoveel mogelijk van deze dingen blijft herhalen worden die momentjes momenten en ga je je steeds beter voelen.

 En natuurlijk het belang van goed slapen, gezond eten en sporten.